Trening pažnje i koncentracije

PAŽNJA je sposobnost usmjeravanja naše mentalne aktivnosti na sadržaje koje su nam u određenom trenutku važni.

 

KONCENTRACIJA je vještina održavanja pažnje na određeno vrijeme. Što je to vrijeme duže, to se bolje i dulje možemo koncentrirati.

 

U svakodnevnom životu izloženi smo velikom broju podražaja i informacija, a pažnja, koncentracija i budnost određuju koje će podatke naš um dobiti i koristiti u snalaženju i prilagodbi na situaciju u kojoj se nalazimo.

Kad u istom vremenskom razdoblju izvršavamo nekoliko aktivnosti, tada dijelimo pažnju (npr. kad se oblačimo i odgovaramo na pitanja ukućana, ili razgovaramo dok vozimo bicikl).

Katkad se događa da prebacujemo fokus s jedne na drugu aktivnost (kao npr. kad pri učenju nalazimo odgovore na pitanja u tekstu udžbenika, pa ih onda svojim riječima upisujemo u bilježnicu).

Ponekad ipak nismo u stanju uspostaviti, zadržati, prebacivati i dijeliti pažnju zbog različitih razloga (jer smo umorni, neraspoloženi, rastreseni). 

Neki od nas zamjećuju i česte poteškoće u uspostavljanju pažnje kod sebe ili svoje djece.

Znakovi koji nas mogu upozoriti da dijete ima poteškoće pažnje su kad:

Iako su istraživanja pokazala da je pažnja najvećim dijelom uvjetovana biološko-fiziološkim karakteristikama organizma, nju se može znatno poboljšati vježbom.

Zato smo za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirali TRENING RAZVOJA PAŽNJE I KONCENTRACIJE.

Cilj treninga je produljiti vrijeme održavanja pažnje na različitim zadacima, a posebno zadacima povezanih sa učenjem i praćenjem nastave.

Trening razvoja pažnje i koncentracije sastoji se od 5 različitih radionica za djecu i jednu za roditelje koja je besplatna (poslije prve radionice za djecu). Djeca se mogu uključiti u svih pet, ili samo određene, pojedinačno.

RB Tema radionice

Trening razvoja pažnje i koncentracije organizira se primjereno dječjem uzrastu.

Nakon održanog cjelovitog treninga mogući su individualni savjetodavni razgovori s roditeljima u svrhu podrške vježbanju pozornosti djece kod kuće.